header image

Amazonie

Autorem je Štěpánka, publikováno 25.6.2009 v rubrice Pejsek a Kočička, Na cestách. 0 komentářů.

12. – 15. 2. 2009

Ve čtvrtek dopoledne mě Aleš vyzvedl autem a vyrazili jsme na cestu. Kam? To mi od začátku tajil…

Nejdřív chtěl navigovat kousek od Mladé Boleslavi. Tam jsme se byli podívat na železniční most. Další navigace vedla k Bozkovským jeskyním. Ba mi koupil netopýra na klíče a pak jsme v jeskyních viděli i několik živých. V jeskyních nebyly jen krápníky ale také jezera s čistou, světle modrou a pořádně studenou vodou.

Potom jsme jeli do Liberce. Tam jsme šli na nákup a pak jsme se motali Libercem až jsme dorazili k penzionu. Takže konečná. Vyložili jsme auto, značnou část zavazadel tvořili plyšáci (pan Krokodýl, Alík, Tomášek i hnědé psí srdce), a šli na pokoj. Malý, modrý a hezký :)

V pátek jsme vstali a šli do haly na snídani. Potom jsme se oblékli a vyrazili k lanovce na Ještěd, s ní jsme vyjeli nahoru. Tam ale nebylo skoro nic vidět, v mlze jsme sotva viděli spodní část hotelo-vysílače. Zkusili jsme jít dolů pěšky po značce. Když jsme zrovna nešli po návětrné straně kopce, tak to bylo docela fajn. Cestou dolů pomalu začínalo být vidět víc než rozlité mléko.

Jenže když potom značka odbočovala ze silnice, nebyla protažená ani prošlapaná, proto jsme to zkusili dál po silnici a doufali jsme, že nás dovede do Liberce. Kolem bývalé sáňkařské dráhy, která byla docela obrovská, nakonec opravdu dovedla.

V penzionu jsme se převlékli a jeli do města hledat nějaký pozdní oběd. Ten jsme nakonec našli v zastrčené hospůdce se zvláštním názvem kousek od náměstí. Když jsme měli v bříšku jako v pokojíčku, šli jsme se ještě projít k přehradě a pak jsme jeli do aquaparku Babylon. Tam jsme strávili více než tři hodiny plaváním mezi jednotlivými atrakcemi, posedáváním u akvária i ve výřivce, proplouváním jeskyní, sjížděním tobogánů…

V sobotu ráno jsme vlakem dojeli do Harrachova. Tam jsme moc dlouho nepobyli a přes Tanvald jsme se vrátili do Jablonce nad Nisou. Cestou byly z vlaku vidět krásné ledopády.

V Jablonci jsme našli muzeum skla a bižuterie. Věci jsme nechali v zamčené skříňce a šli jsme si prohlédnout tři patra expozice. Našla jsem tam vystavené knoflíky, kterých mám několik doma, a zjistila jsem, že jsou starší než já.

Když jsme odcházeli, koupil mi Aleš na památku z Amazonie náhrdelník s náušnicemi. Stříbrná bižuterie s broušenými modrými kamínky.

Po návratu tramvají do Liberce jsme se začali shánět po něčem k snědku a našli jsme hezkou malou restauraci. Ještě jsme se stavili v krámě pro nějaké dobrůtky a jeli jsme do penzionu. Byl Valentýn a my měli páté výročí…

V neděli jsme se sbalili, naložili vše do auta a odjeli k nákupnímu centru. Tam jsme auto opět zaparkovali a vyrazili ještě na poslední výlet po Liberci. Nejdřív jsme se vyšplhali na vyhlídku Lidové sady a potom jsme šli do botanické zahrady. Venku toho sice k vidění moc nebylo, ale skleníky bujely zelení a životem.

Než jsme se rozjeli zpět do Prahy, došli jsme si na večeři do čtvrteční hospůdky. K zasněženému autu jsme se vrátili už za tmy.


Tak a já (Básník) zase doplním pár drobností a nakonec přidám pár fotek :-) . Ten most, ke kterému jsme jeli jako první leží v Krnsku u Mladé Boleslavi. Penzion kde jsme bydleli se jmenoval Fénix a byli jsme tam moc spokojeni. Určitě doporučujeme ;-) . Výřivkou Kočka určitě nemyslela, že bychom se v Babylonu koupali s Výry (alespoň já tam tedy žádné neviděl ... :mrgreen: ), ale pravděpodobně šlo o pouhopouhý překlep. No a to je asi tak všechno, přestanu trousit moudra a přihodím ty slíbené fotky a jako bonus přidám i dvě videa z cesty do Liberce.

Video - železniční most Krnsko
Video - cestou z Bozkovských jeskyní
Fotky z akce

Rajče Youtube

Co se chystá?

Rubriky

Archiv

Odkazy

Rádio Černá hora Hrady.cz Order of the Stick OOTS.cz