header image

Něco na JPG soubory

Autorem je Básník, publikováno 22.5.2008 v rubrice Pejsek, Aktuálně. 0 komentářů.

Určitě to všichni znáte - na web je potřeba dát fotky. A aby to nebylo tak jednoduché, máte ty fotky pěkně v originálním rozlišení, ideálně ještě některé potřebují otočit, o vygenerování náhledů ani nemluvě. Dlouho jsem hledal program, který by splnil mé požadavky a dlouho jsem nemohl najít. Některý program uměl to, jiný zas tohle, ale ne a ne to umět dohromady a v požadované kvalitě a jednoduchosti ovládání. Nakonec jsem ale objevil JPEG Resampler.

Pomocí tohoto malého prográmku můžete hromadně přerozměrovávat JPG soubory v zadaném adresáři. Na výběr máte ze slušného množství způsobů určování cílové velikosti. Hlavní okno programu (viz následující obrázek) je jednoduché a přehledné, všechny důležité funkce a nastavení máte pěkně po ruce. Nahoře zvolíte jaký adresář chcete použít jako zdrojový a kam se mají obrázky uložit, v levé spodní části pak zvolíte požadovanou metodu výpočtu velikosti cílových obrázků, po pravé straně můžete upravovat nastavení dalších užitečných funkcí. Za zmínku určitě stojí i tlačítko “Prohlížeč”, o kterém bude řeč později.

[caption id="attachment_317" align="aligncenter" width="300" caption="Hlavní okno"]Hlavní okno[/caption]
Další velmi užitečnou funkcí je prohlížeč souborů (viz další obrázek). Vidíte zde náhled cílového obrázku a máte možnost jej otočit, použít na něj filtr, nebo se i rozhodnout, že jej nechcete zpracovat vůbec. Vše je opět velice jednoduché a přehledné.

[caption id="attachment_318" align="aligncenter" width="300" caption="Prohlížeč souborů"]Prohlížeč souborů[/caption]
Poslední velmi užitečnou funkcí, kterou používám, je možnost generování náhledů obrázků, která je schovaná pod názvem "Generování HTML stránky". Kdo tedy tuší, že pomocí tohoto programu lze i vygenerovat jednoduchá HTML fotogalerie, má pravdu. Na této funkci zejména oceňuji možnost nastavení velikosti a předpony souborů generovaných náhledů.

[caption id="attachment_319" align="aligncenter" width="279" caption="Dialog pro vytváření miniatur"]Dialog pro vytváření miniatur[/caption]Kromě mnou nahoře uvedených má program ještě několik dalších funkcí: Změna názvu souboru generovaných souborů, text a logo do obrázků, vkládání metadat do txt souborů. Umí dokonce i provést objednávku daných fotografií ve fotosběrně Fotostar, což jsem sice nikdy nepoužil, ale uznávám, že pro někoho to může mít smysl.

Tento program používám s velkou spokojeností již několik let a můžu ho každému vřele doporučit. Jediné co mi u něj chybí je možnost generování i jiných formátů obrázků, především GIF a PNG. Protože se ale program jmenuje JPEG Resampler, ani jsem u něj tuto funkčnost neočekával, nehledě na to, že fotky stejně většinou bývají uložené právě ve formátu JPG.

Nakonec nezbývá, než odkázat na domovskou stránku programu, odkud si jej můžete stáhnout. Tu naleznete zde:
JPEG Resampler
Rajče Youtube

Co se chystá?

Rubriky

Archiv

Odkazy

Rádio Černá hora Hrady.cz Order of the Stick OOTS.cz